Nieuws‎ > ‎

NLExtract in NRC Next

Geplaatst 25 aug. 2015 01:43 door Just van den Broecke   [ 25 aug. 2015 01:48 bijgewerkt ]
Bas Tooms, journalist bij NRC Next stelde ons de vraag: 

"Voor nrc.next check ik de uitspraak: Als op elk Nederlands dak één zonnepaneel zou staan, hadden we geen gas meer nodig. Hoeveel een gemiddeld zonnepaneel opbrengt weet ik inmiddels, maar de hoeveelheid Nederlandse daken is mij nog onbekend. Ik hoop dat je mij daarmee kunt helpen. Mocht het mogelijk zijn om te kijken of alle dagen ook geschikt zijn voor zonnepanelen, je zei dat dit misschien mogelijk was, dan zou dat natuurlijk nog interessanter zijn. Mocht je nog andere ideeën hebben, ik weet immers niet wat er mogelijk is, dan hoor ik het ook graag. De deadline voor mijn artikel ligt op donderdag, het stuk komt dan vrijdag in de krant. Alvast bedankt."

Op basis van de BAG data  van aug 2015 ingelezen met NLExtract gaf ontwikkelaar Just van den Broecke de volgende getallen af:
  • Aantal gebouwen in Nederland (inclusief schuurtjes etc): 9861942 dus bijna 10 miljoen BAG query: select count(identificatie) from pandactueelbestaand;
  • Deze hebben gezamelijke oppervlakte van 1241776878 m2 dus 1241.8 km2 BAG query: select sum(ST_Area(geovlak)) from pandactueelbestaand;
Ook NLExtract ontwikkelaars Frank Steggink en Richard Duivenvoorde gaven hier nog meer gedetailleerde input aan. 
Uiteindelijk is het een mooi artikel geworden in NRC Next van 22 aug 2015. 
Uiteraard zijn we/ik wel voor alternatieven voor het gas zoals zonnepanelen, maar het ging hier om de bewering.
Zie het volledige artikel online bij NRC Next of klik op plaatje hieronder of PDF-attachment om volledige versie te zien.

Ċ
Just van den Broecke,
25 aug. 2015 01:43
Comments